• Mon. Jul 1st, 2024

ByMariusz Krol

Mar 5, 2024
Były Prezydent USA Donald Trump Zmienia Swoje Stanowisko w Sprawie Bitcoina

Najnowszy trend polityczny na X wskazuje na zmianę stanowiska w polityce kryptowalutowej jednego z kandydatów na prezydenta USA. Ludzie na portalach społecznościowych twierdzą, że Donald Trump, kandydat na prezydenta z ramienia Partii Republikańskiej, niedawno zmienił swoje zdanie w sprawie polityki Bitcoina. Jednak analitycy uważają, że ta zmiana ma na celu przekierowanie większej liczby głosów od inwestorów krypto w Stanach Zjednoczonych.

Trump Zmienia Stanowisko z Negatywnego na Pozytywne

Były prezydent utrzymywał negatywne stanowisko wobec Bitcoina, nazywając wiodącą kryptowalutę oszustwem. Jednak ostatnio zauważył, że można żyć z Bitcoinem i również uznał jego rosnące zapotrzebowanie wśród inwestorów.

Podczas wywiadu w Fox News, kandydat na prezydenta został zapytany o swoje poglądy dotyczące cyfrowych walut wspieranych przez Chiny i propozycje polityk opartych na zdecentralizowanych sieciach takich jak Bitcoin.

Trump odpowiedział, że w jego opinii USD jest najlepszą walutą, ale również skomentował rosnącą popularność Bitcoina. Powiedział dziennikarzom, że wiele osób używa Bitcoina i że wiodąca waluta stworzyła dedykowaną społeczność.

Jednak istnieją pewne ograniczenia regulacyjne, ale mimo to kapitał inwestycyjny nadal napływa. Uwaga, że Bitcoin stał się popularnym sposobem płatności i w związku z tym zaczyna być bardziej akceptowalny.

Pozytywny Komentarz Trumpa na Temat Bitcoina

Analityk mediów społecznościowych na X, Blairja, zauważył, że Trump wyraził pro-bitcoinową uwagę po skonsolidowaniu zdania pro-USD. Analityk polityczny uważa, że może to być sposób na zbadanie opinii publicznej. Wiele osób uważa, że może to być technika, aby dowiedzieć się, gdzie większość populacji się skłania, a następnie przyjąć to samo stanowisko, aby zdobyć więcej głosów.

Trump jest czołowym kandydatem na prezydenta reprezentującym Partię Republikańską. Drugim najbardziej popularnym kandydatem z tej samej partii jest Nikki Haley. Tymczasem w Senacie Stanów Zjednoczonych również odbywają się wybory.

Senator Elizabeth Warren zainicjowała prośbę o darowizny na wsparcie jej kampanii reelekcyjnej w 2024 roku. Biegnie przeciwko prawnikowi Johnowi Deatonowi, zagorzałemu zwolennikowi kryptowalut, który zgłosił swoją kandydaturę na miejsce w Senacie ze stanu Massachusetts.

W ramach tej kampanii wyborczej Deaton opublikował wideo na X 20 lutego. W wideo twierdził, że staje do walki z elitami Waszyngtonu. Wideo zwróciło uwagę na Rhode Island, gdzie Deaton brał udział w procesie kryptowalutowym przeciwko Komisji Papierów Wartościowych i Giełd.

Pozostała część wideo skupiała się na lokalnych kwestiach, takich jak inflacja i bezpieczeństwo granic. Pozostał jednym z najbardziej otwartych zwolenników aktywów cyfrowych w rządzie USA.

Krypto jako Gorący Temat Wśród Kandydatów Demokratycznych i Republikańskich

Raport Coindesk opublikowany w styczniu 2023 roku przedstawił listę członków Kongresu za i przeciw krypto, którzy są w obozie pro-krypto. Wpisy zawierały Rep. Toma Emmera (R-Minnesota), Rep.Ritchiego Torresta (D-New York), Rep. Frencha Hilla (R-Arknasas), Rep. Ro Khannę (D-California) i Rep. Patricka McHenry’ego (R-North Carolina). Do sceptyków należeli Rep. Brad Sherman (D-California).

Inny raport opublikowany przez Cointelegraph wskazał listę senatorów USA o pro-kryptowalutowym stanowisku. Lista zawiera Cynthia Lummis (R-Wyoming), Teda Budda (R-North Carolina), Berniego Sandersa (D-Vermont), Teda Cruza (R-Texas), Johna Cornyna (R-Texas), Tommy’ego Tuberville (R-Alabama), Billa Hagerty’ego (R-Tenesse), Kristen Gillibrand (D-New York), Rona Wydena (D-Oregon), Sherroda Browna (D-Ohio) i Jona Testera (D-Montana).

Historycznie rzecz biorąc, prawicowe partie polityczne faworyzowały przyjazne stanowisko wobec kryptowalut. Raport opublikowany przez Chainalysis identyfikuje Europę Zachodnią jako jeden z głównych regionów geograficznych na świecie pod względem objętości transakcji krypto między III kwartałem 2021 a II kwartałem 2023.

Inny raport Cointelegraph opublikowany w 2023 roku na temat preferencji politycznych w Europie zidentyfikował członków partii konserwatywnej jako posiadających przyjazne stanowisko wobec krypto jako rozszerzenie polityki ekonomicznej Laissez Faire. Jednak raport zauważył również, że politycy o centrowych poglądach, takich jak polski senator i wicepremier Jarosław Gowin, mają przyjazne stanowisko wobec krypto.

Mariusz Krol

Mariusz Król to ceniony pisarz w dziedzinie kryptowalut, znany z przystępnych analiz i artykułów. Swoją wiedzą dzieli się zarówno w tekstach, jak i podczas konferencji branżowych, pomagając czytelnikom zrozumieć świat cyfrowych walut.